Skip to content

Daniel J. Siegel

[fluid][html typography=”Text {color: #ffffff;}TextLinkPassive {color: #ffffff;}TextLinkHovered {color: #ffffff;}H6 {color: #ffffff;}H5 {color: #ffffff;}H4 {color: #ffffff;}H3 {color: #ffffff;}H2 {color: #ffffff;}H1 {color: #ffffff;}” tag_ordered_style=”orderedlist-26″]

Mindsight ​– Elmetudatosság

A személyes átalakulás új tudománya – Bepillantás a terápiába

„A jó hír az, hogy bármilyen előtörténettel rendelkezünk is, sohasem túl késő növekedésre ösztönözni azokat az idegrostokat az agyunkban, amelyek lehetővé teszik az elmetudatosság erősödését. … megismerkedhetünk egy 92 éves férfival, akinek sikerült túljutnia fájdalmas és viszontagságokkal teli gyerekkorán, majd az elmetudatosság szakértőjévé válnia…”

Az ​agykutatás legújabb eredményei nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy megérthessük pszichológiai működésünk mélyebb összefüggéseit. A tudományos vizsgálatoknak hála ma már magyarázatot tudunk adni az olyan, korábban nehezen érthető belső tapasztalatokra, mint például hogy
– miért esik nehezünkre megszabadulni irracionális félelmeinktől vagy egy felzaklató emléktől;
– miért válunk időnként látszólag ok nélkül lehangolttá vagy ingerültté;
– miért olyan nehéz leszokni bizonyos viselkedésmódokról, amiket pedig szívünk szerint hátrahagynánk;
– miért futunk bele újra és újra szinte ugyanazokba a konfliktusokba.
Daniel J. Siegel nemcsak ahhoz szolgáltat fontos támpontokat, hogy a fentebb felsorolt csapdákat elkerüljük, hanem utat mutat a teljesebb és boldogabb élet felé is. Az elénk tárt, nagyrészt a tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló módszereket a saját életünkben is alkalmazhatjuk. A könyvet olvasva számos aha-élményben lesz részünk, és talán magunkra ismerünk a bemutatott történetek valamelyikében.
A leírt esetek nyomán képet kapunk arról, hogyan dolgozik egy terapeuta, milyen egy elfogadáson és empátián alapuló terápiás kapcsolat.

[/html][/fluid]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük